2

Tuesday, March 22, 2011

Suami yang kedekut

Suami Yang Kedekut

Sepasang suami isteri, dah lama kahwin. Si suami teramat lah kedekut, bukan setakat taik idung masin, taik mata pun masin gak. Salah satu xtvt tahunan mereka ialah mengunjungi satu pameran udara.


Tahun pertama, si isteri nak sangat naik sebuah pesawat ringan. Pergilah mereka berjumpa dengan pilot pesawat tu. "Encik, berapa saya kena bayar untuk menaiki pesawat ni?" tanya si suami


"Tak mahal encik, cuma RM50 untuk satu pusingan" jawab pilot tu.


"Uuiishh. .mahalnya, tak jadi la saya nak naik" jawab si suami lalu menarik tangan isterinya berlalu dari situ. "Baiklah, kalau bayarannya kurang dr RM30, kita naiklah" kata suami yang membuatkan si isteri menarik muka masam krn dia tahu bayarannya pasti akan meningkat lagi tahun ni.


Mereka menuju ke pesawat yang sama cam tahun lepas dan jumpa ngan pilot yang sama

juga. Seperti yang dijangkakan, bayaranya dah jadi RM100. Segeralah si suami menarik tangan isterinya berlalu dr situ. Si pilot td yang kesiankan si isteri yang saban tahun mengimpikan untuk menaiki pesawat tu memanggil mereka semula.

"Encik, berapa yang encik sanggup bayar?" "Aku cuma nak bayar bawah RM30 jer" jawab si suami.


Setelah berfikir seketika, berkatalah si pilot tadi "Baiklah, Encik boleh naik pesawat tu dengan bayaran RM20 sahaja tapi dgn satu syarat"


Gembiralah si suami tadi, RM20 ajer "tapi apa syaratnya"


"semasa di udara, encik dan isteri encik tak boleh mengeluarkan satu suara pun. Kalau bersuara juga, saya akan kenakan bayaran RM10 bagi setiap perkataan yang keluar dari mulut encik atau isteri encik" jawab pilot td sambil tersenyum.


"Baiklah saya setuju" jawab si suami dengan yakin bolehnya.


Maka, naiklah mereka akan pesawat tu. Pilot tadi pun ada niat lain sebenarnya. Dia nak ajar si suami yang kedekut tadi. Dia pun buat lah aksi2 acrobatik yang diakui membahaya. Macam2 aksi dia buat, tapi hairan gak dia sbb suami isteri yang duduk kat belakang dia

tak menjerit pun.

Dia cuba lagi buat aksi2 yang merbahaya, berpusing2 pesawat tu, tapi still senyap gak. Setelah muslihat dia tak berjaya, pilot tu pun mendaratkan lah pesawat dia. Rasa rugi pulak sbb cuma boleh dpt RM20 ajer.


Bila dah mendarat, cuma si suami yang turun dari pesawat tu. "Ehh? mana isteri encik?" tanya pilot tu terkejut.


"Dia dah jatuh masa kau pusing2 pesawat tadi"


"Hahh apasal tak cakap" "Kalau aku cakap nanti kena tambah bayaran lak" jwb si suami sambil menghulurkan RM20 kepada pilot td dan terus berlalu...
  

Post Comment

Saturday, March 19, 2011

Adakah melawak kena tempatnya?

Hmm... kekadang aku heran dengan telatah manusia pada masa ini, adakah sesuatu bencana yang berlaku tetapi kita disini selama boleh melawak walaupun antara sedar mahupun tidak. Mana nilai sensitif manusia pada masa sekarang ni? Bagaimana pula bila benda itu terjadi kepada kita, keluarga mahupun pada rakan-rakan kita? Melawak perlu kena pada tempatnya, kalau tidak, pasti orang akan mengatakan kamu bengap, bangang, tak berhati perut, celaka, sial dan etc2. Tidakkah mereka sedar bahawa tsunami yang belaku di fukushima jepun itu adalah benda yang besar. Ramai nyawa terkorban, dan sudah pasti bagi aku, sekarang ini bukan masa yang tepat bagi kita untuk berlawak tak tentu hala. Perlu muhasabah diri.

Eja power rangers dan doraemon pun salah. Ramai gak artis malaysia ni akai ditelapak kakinya
Tak ada editor ke yang check dulu sebelum diakhbarkan? mana nilai2 sensitif? Tak patut berlaku, sehingga sekarang kartun ini mendapat perhatian daripada iCNN.

Post Comment

Tsunami melanda jepun

Oh aku nak letak berita ni untuk blog aku. Biar ia menjadi sejarah. Negara matahari terbit telah di mengalami bencana alam yang dasyat iaitu tsunami. Terjadi pada 11 march 2011, terletak di Fukushima. Pada mulanya aku menyangkakan hanya tsunami kecil kecilan, rupanya tsunami yang besar dengan gempa bumi berukuran 9.0 magnitude. Ia dikatakan setinggi 10meter, dan telah meranapkan sebahagian besar fukushima. Masalah lain yang telah timbul sekarang ni ialah dengan plant nuclearnya yang meletup dan kebimbangan seluruh dunia tentang radiasi yang akan belaku terhadap manusia. Mari la kita berdoa bahawa semua kebimbangan yang melanda dunia sekarang ini akan beransur pulih... Bagi rakan-rakan yang berada di jepun diharap korang semua selamat bukan dari segi fizikal tetapi dari segi mental juga. 

Post Comment

Happy Birthday to me?

Alamak datang lagi tarikh ni. Tiap-tiap tahun mesti datang. Tetapi aku bersyukur bahawa aku masih hidup dan berharap akan hidup lebih lama lagi. Terima kasih kepada kawan-kawan yang memberi ucapan hari jadi melalui Facebook, sms, etc2. Setiap ucapan yang diberi sangat-sangat menggembirakan hati aku. Jatuh pada hari khamis bersamaa 10 march 2011. Tiada sambutan mahupun party2 yang dibuat. Hanya duduk di rumah selepas bersenam sakan di Taman tasik perdana. Cabaran untuk mengurangkan berat badan masih lagi dilakukan, walaupun cabarannya sangat mencabar. Terima kasih yang memberi sokongan untuk aku kembali "fit"

Pada hari sabtu aku telah merancang untuk berkaraoke dengan member-member untuk menyambut hari lahirku. Bangun agak lewat pada hari tersebut. Dekat pukul 11pg baru bangun, lalu membuat tempahan di Red Box The Curve untuk pukul 2.30ptg. Mula-mula kira-kira ramai la datang, akhirnya ramai yang "cancel" pada akhir minit. Tak pe la. Masing-masing ada hal kot. Tak amik pusing pun. 

Dah la sampai ke The Curve agak lambat. 2.40ptg baru sampai. Nasib baik irene dah sampai dulu. Kalau tak burn aje la tempahan aku tu. Dah la Redbox dekat The Curve ni manjang penuh, Maka kita bertiga bernyanyi la, Si fau cakap dia lambat. Ceh rupa-rupanya dia yang tolong belikan kek. Yahooooo kek Eskrem BaskinRobin. Wah sedap-sedap. Pandai si Fau pilih. Dengan bersambil berkaraoke kita orang berempat dengan gigih untuk menghabiskan kek tersebut. Kena habiskan sebab kek Eskrem. Mau cair!... Sejuk ok... best birthday cake!

Setelah abis berkaraoke, dan dah empat kali lagu anuar zain sedetik lebih di nyanyikan oleh kami semua, Kami singgah ke Sake Sushi, teman si Fau makan. Lepas tu pergi lepak dekat Q Bistro sampai pukul 11 malam. 

Walaupun bilangan yang menyambut hari jadiku semakin kurang tahun ni, walaupun berempat, tapi tetap meriah. Terima kasih.. Tahun depan... mari kita tengok...

Kek paling susah nak potong!!

Post Comment

Wednesday, March 2, 2011

Tukar lagu

Hari ni aku tukar lagu untuk blog aku, rasanya dah penat berkaroke dekat depan laptop aku ni dengan lagu "lucky" . Sekarang ni aku tukar dengan lagu dari kumpulan The Script, BreakEven. Lagu lama ni. Meh dengar sambil tu nyanyi sama-sama dengan aku. Kalau tak tau lirik dia, pergi le cari kat google tu. lalala

p/s cari gak lagu I'm Yours dari The Script tapi xda. Hurmm

Post Comment

Alamak demam la pulak...

Err err.. demam la pulak.. bukan demam panas.. ni demam selsema. dah lama ok aku tak demam selsema ni. Dah ler salah satu demam yang paling aku tak suka. Tp kalu di ikutkan, Mana2 demam pun aku tak suka.. wakakka. Sebenarnya hari isnin lepas aku dah mula tak sedap tekak. Mungkin panas sangat kot. Ialah aku kan Raja lilin. Raja lilin ke? OMG.. hahaha.. mula-mula memang tekak rasa tak sedap, dan aku mungkin berfikir bahawa aku merokok banyak sangat kot. Hantam saje la. Sampai ler kemalam, Dengan adegan berkejar-kejar ke KLIA untuk mengucapkan Goodbye pada seorang kawan yang confirm migrate ke Melbourne Australia. 

Dengan kejadian kitaorang berkejar-kejar dari hartamas sampai ler speeding ke KLIA, last-last hahaha.. dia bukan dekat KLIA, tp dekat LCCT. Aiyak. Flight dia kul 10.30malam, dah ler masa kita kat KLIA tu pukul 915malam. Bayangkan kawan aku speeding untuk sampai kat LCCT sebelum kul 10malam. Jauh gak kalu dari KLIA ke LCCT tu. Mungkin terasa jauh sebab nak cepat kan. Tup-tup sampai gak kitaorang dekat LCCT kul 950malam, berlari-lari macam adegan movie, sambil aku berlari, seluarku yang sudah longggar (ehem2) asyik nak terlondeh.. So akhirnya dapat gak la jumpa, bersalaman dan berpelukan. Tah bila la dapat jumpa lagi. Mungkin satu hari nanti. Kitaorang akan ke Melbourne!.. hahaha.. Setelah melambai-lambai mengucapkan selamat tingal, kitaorang singgah di Starbucks LCCT. hahaha.. Tak boleh nampak Starbucks tul. Dah ler pada mulanya nk g gym, tp xpe, dengan adegan lari-lari tu dah cukup kuar peluh. hahaha... 

Dekat Starbucks aku pilih Hot Choc, creme brulee dan satu lagi aku tak ingat, sebab ari tu ada member makan benda tu, aku rasa tak sedap disebabkan tekak aku semacam. Akhirnya terbukti lah aku demam.. err err err...




Post Comment