2

Monday, October 15, 2012

Hunger Game?

Just watch it, and you'll understand.







credit to funny blog

Post Comment

Sunday, October 14, 2012

Jangan salah sangka

Jangan salah sangka tau dengan gif ni, dan jangan pula amik ringan atau mudah. Apa pun enjoy... 































hahaha

Post Comment

She's all that / not another teen movie

Sapa yang sebaya dengan aku la kan, mesti penah tengok mahupun tertengok cite she's all that, korang ingat tak ada satu scene tu yang pompuan tu duk melukis, ada version mocking cite tu. ini dia.. hahaha


Semangat kan dia melukis sampai nangis-nangis, tengok la hasilnya.. korang boleh?

Post Comment

Korang boleh buat?

Korang boleh naik basikal macam ni tak? kalu aku mau tergolek sakan.. har har har


p/s mulai ari ni akan banyak pic gifs yang aku akan post dalam blog ni supaya blog ni aktif. tq

Post Comment

Spices of India

Hari tu setelah penat bershopping sakan, perut pun terasa lapar, nak makan apa ek masa tu terpikir, last-last terasa nak cuba makanan india, so masa tu berjalan di Garden's shopping mall ternampak la satu kedai ni, dekat belah atas bersebelahan dengan kedai sushi yang orang beratur panjang tu. Sedap sangat kot sampai orang sanggup nak makan kat sushi tu. So tanpa beratur, aku pun masuklah kedai Spices of India ni, wow kelas semacam kedai ni. So belek2 menu, mula-mula tak tahu nak makan apa, last main pilih aje sebab dah lapar kan. Sorry la guys, memang tak ingat apa yang aku makan ari tu, yang pasti kambing lah aku makan. 



Post Comment

Pancake

Nama lain bagi pancake ni lempeng ek? Lately ni tak tau la kenapa suka makan pancake ni.  Dah cuba dua tempat, House of pancake dan Paddington's. Tetapi aku lebih suka house of pancake sebab lagi sedap dan lembut pancakenya.. flavour  yang ada pun menarik. Harga pun tak ada la mahal sangat. So sapa-sapa yang nak cuba pancake yang boleh tahan sedapnya cuba la di house of pancake dan ada beberapa menu lain gak. Dapatkan di midvalley megamall.

Pancake Banana with caramel syrup

Blueberry Pancake

Spaghetti with house sandwich 
Paddington's pancake

Post Comment

Wednesday, October 10, 2012

FRIENDS


Sedia maklum bahawa sitcom FRIENDS dah lama abis tayangannya di TV. Cerita yang mempunyai 10 season bersamaan 10 tahun dan mula di tayangkan tahun 1994 dan berakhir pada tahun 2004. Jangan tanya la berapa kali aku dah ulang tengok cerita ni. Sampaikan ada beberapa scene ataupun dialog memang aku dah hafal. Bagi aku sitcom ni lah yang terbaik penah dikeluarkan oleh mana mana production. 

Friends bak kata dalam bahasa melayu ialah kawan. Korang semua ada kawan? mesti lah ada, kawan rapat, kawan jauh, setakat kawan aje, kawan atas kawan, kawan facebook, kawan twitter dan lain-lain lagi lah. Apa erti kawan bagi aku? Semestinya kawan di masa senang, di masa susah, di masa tenang, di masa tak tenang. Akan tetapi baikkah korang terhadap kawan korang ataupun baikkah kawan korang kepada korang? Kawan datang dan pergi tak kira masa, cepat mahupun lambat. Ikhlas ke kawan korang terhadap korang mahupun ikhlas ke korang terhadap kawan korang? Segala persoalan/pertanyaan hanya boleh dirungkai pada diri sendiri. 


Aku ada banyak kawan "baik" dari kecil sampai lah sekarang ini, antara kekal berkawan mahupun tidak berkawan lagi. Dari kecil pelbagai kawan rapat aku ada. Kawan pergi sekolah sama-sama, kawan sepermainan dan kawan untuk bercerita. Kawan yang paling aku rapat sekali semasa kecil dahulu aku masih ingat nama-nama mereka iaitu Wan Affiz dan Kamarulzaidi. Kita bertiga memang tak leh di pisahkah. Ada aje program bersama untuk dilakukan sepanjang hari walaupun kami berbeza kelas. Ye ler, jiran tetangga. Tetapi setelah Wan telah berpindah, tinggal aku berdua dengan zaidi aje, akan tetapi kitaorg bertambah renggang apabila sangat berbeza kelas di sekolah menengah. 


Bila di kolej pulak, aku sangkakan aku tidak akan dapat kawan, ialah sebab aku ni memilih kawan sikit, kalau ada aje tak kena aku "blah". Akan tetapi lain pulak jadinya, aku terlalu ramai kawan di masa kolej. Tah le tetibe "fames" semua orang nak berkawan rapat dengan aku hahahaha. Dan aku paling rapat dengan seorang kawan lelaki dan seorang kawan perempuan. Nama? Bairi dan Bina. Wah memang kitaorang rapat. Pada mulanya aku sangat-sangat rapat dengan Bina. Banyak "sharing" dengan dia, sampaikan kawan-kawan perempuan yang lain terasa bengkek bila aku kurang melayan. Yelah.. dengan bina aje yang aku lebih selesa untuk bercerita "detail". Tapi semasa di alam kolej, memang best sebab setiap hari aku di kelilingi oleh kawan yang sayangkan aku. Keakraban aku dengan bairi pula tidak boleh disangkal. Pergi sana sini, pergi main snooker sama-sama. Lepak berdua dekat kedai mamak sampai pagi. Pergi "travel" sana sini. Memang "kamching" gile lah. Akan tetapi sekarang tidak lagi. Ada la selisih faham antara kita berdua dan menyebabkan kita berdua tidak berkawan lagi. Masa dia kawin pun tak "invite" aku. Sedih? mesti ler, kawan rapat dahulu tidak "invite". Eh.. tak per.. aku dah lupakan pasal tu, asalkan dia bahagia la.


Rapat pulak gan seorang pengkid tak siap. kawan rapat gile. Semuanya buat "together2" sampaikan satu hari dia sendiri tikam aku dari belakang? Sebab? tak tahu le sebab apa dan aku tak akan tanya dan tiada jawapan. Sampai sekarang aku tak ada hubungi dia lagi. Tidak lah.... cukup lah.. sebab aku paling tak suka orang tikam aku dari belakang. Bukan setakat tikam sikit-sikit. Ni tikam "all out".


Berkawan pulak dengan pasangan ini. Baik gile jugak berkawan. Susah senang sama-sama renangi. Kalau tak makan aku belaja, mahupun dia. Akan tetapi disebabkan pasangan dia yang aku kurang berkenan. So putus lah kawan lagi. Tak pe.. janji kau bahagia. Sebab aku malas nak rungkai banyak-banyak kat sini sebab akan melukakan diaorang lagi. Tak apa, aku simpan sampai la mati. :)


Eh lupa, dalam masa tu aku ada ramai kawan lain, kawan baik ko... ye lah, bak kata "parent" aku, aku kalau berkawan mesti "all out" beria ria berkawan. Semuanya untuk kawan. Start kenal di internet, bukan sorang tapi beberapa lagi lah, ditubuhnya satu group. Apa dah jadi group tu? tak jadi apa, jadi kenangan aje ler. Sorang dah berjaya dengan kejaya dia kut, sorang lagi dah duduk jauh di sarawak sana, sorang lagi tah apa sewel dia aku pun kurang pasti.


Berkawan juga dengan si fai, kawan lama dalam facebook, kenal pun sebab kawan seberenang dulu. Mula-mula serius aku menyampah dengan dia ni. Posing sana sini "camwhore" leh kasi la title tu dekat dia. Akan tetapi dia baik sebenarnya. Tempat aku mengadu domba gak. Dia pun ada mengadu gan aku gak. Akhirnya kitaorang jumpa. First impression aku adalah, owh.. dia ni humble gak.. ingat jenis poyo. So aku teruskan berkawan dengan dia. Rapat lah kitaorang, kutuk mengutuk antara satu sama lain dekat facebook tu. Selepas tu aku gan fai, menjodohkan ler beberapa kawan yang kita kenal untuk pergi bercuti. Ramai la jugak. Alah kalau tengok posting aku sebelum ni mesti tau punya lah. Atas kegigihan aku gan fai kita pun satu kan lah mereka-mereka ni. Jalan yang di pilih untuk menyatukan mereka ternyata "success". Ialah sampai sekarang ni mereka berkawan. Rapat ke idak, tah ler. No UPDATE..


Akan tetapi............

Apa dah jadi antara aku gan fai dengan kawan-kawan itu? Bila sorang dah bergaduh disebabkan malas aku nak cite dekat sini. Yang lain-lain pulak macam lebih berkawan dengan sebelah lagi. Segala UPDATE lah diaorang tau. Aku dekat sini tercengang-cengang. Aku telah diceritakan oleh sorang kawan bahawa dia telah memberitahu pada mereka yang aku sakit beberapa bulan lepas. Dan dia juga agak terkejut dengan reaksi dia. Siap tanya.. "Betul ke dia sakit?" dan siap buat muka tak percaya. Bila di ceritakan dekat aku, "first" skali aku rasa adalah sedih ok. Kalau aku tidak sampaikan sendiri yang menyatakan aku sakit maknanya korang tak leh percaya yang aku sakit la? Mahu tak sedih, bila diaorang sakit dengan sapa diaorang mengadu? Aku gak.. eh eh.. terungkit lak? Memang harus aku ungkit. Macam ni aku dilayan bila aku sakit? Bila korang sakit, all out aku cuba dapatkan info. Tolong mana yang mampu untuk ditolong. Sampaikan kasi nama ubat segala bagai, siap suh orang buat referral letter la untuk korang. Tu belum aku nak ungkit tang private part lagi. Kenapa aku ungkit? sebab sorang pun tak ada tanya aku lansung betul ke aku sakit setelah orang lain sampaikan. Babi tak perangai? Ko baca ko sendiri tau betapa babinya perangai masing-masing.

Tu belum sudah lagi aku bitter... 

bertambah bitter bila aku di ditched kan ari tu. Nampak macam remeh, akan tetapi korang bukan kat tempat aku ok! Sorang kawan aku contact, ialah la.. mulanya rindu la, dah lama tak jumpa. sampaikan aku cakap "aku dah lupa muka kau macam mana". Semasa itu aku berada di starbucks uptown. pukul 4ptg. aku bersama kawan aku dan disebabkan kawan aku tu nak pergi jumpa adiknya. aku pun mendapat idea bahawa aku nak pergi jumpa kawan sorang yang lama tak jumpa. Pada mulanya tak dapat confirmation dari dia, mengatakan ada perbincangan dengan keluarga. So aku cakap ok lah.. aku tunggu jawapan. Setelah tunggu selama 3 jam dia contact mengatakan dia nak pergi karaoke. Aku?? hah?? dia invite aku skali. Tetapi  intention aku bukan nak pergi melalak di karaoke. Aku cuma hendak berjumpa berborak-borak. Dan sedia maklum yang aku dah duduk dekat Starbucks tu dekat 3jam dan tu jawapan dia? Dan kawan yang mengajak tu pun dah sedia maklum aku di sana. Boleh jugak nak teruskan pergi karaoke.. hadap sangat korang dengan karaoke itu berbanding nak jumpa aku? Sanggup tinggalkan aku duk dekat starbucks itu yang dah berjam-jam lamanya. Kalau boleh berfikiran normal dan kalau aku ditempat diaorang, aku tak akan pergi. Lain kali sila beritahu awal!. Kalau tak aku boleh balik lepak dekat rumah aje dari aku jadi orang bodoh menunggu. Kawan bukan sehari dua, kawan dah lama. Tapi kena ditched disebabkan karok yang ternyata tak menjadikan korang seorang penyanyi pun!. 

Walaupun aku ada didalam group chat whatsapp itu, aku rasa macam sesuatu tak kena, setiap kali dahulunya aku memulakan perbincangan mesti sorang itu tak penah nak balas. Akan tetapi bila sorang tu bagi msg, laju dan sanggup buat apa aje tuk dia. Very good! you are such ass licker!. 


Eh tertaip panjang lak. Kalau nak diceritakan a to z pun bagi aku dah tak ada gunanya lah. Aku senang aje, mungkin aku tidak berkawan lagi dengan mereka, so aku rasa diaorang happy kot. Dan tiada pentingnya lah nak ingat aku sorang dekat sini. Bak kata ah fai, kita berjaya menyatukan mereka walaupun akhirnya kita berdua yang ditinggalkan. 


Berkawan biar beribu, biar ikhlas dan jujur. Bukan kawan untuk "fun" sahaja dan sila jangan jadi pondan bila ada benda yang tidak puas hati dengan aku. Dan jangan ingat karma tidak akan muncul. Their will eat u alive.


Post Comment

Tuesday, September 18, 2012

What do you guys think?


           
 A few days ago I had a swimming lesson in one of the condominiums in the city.  It was indeed a very hot day but the hour went unnoticed as the kid I taught swimming was making a pretty good progress, I couldn’t help but feeling a bit proud of him. As I was getting dress after a shower, I saw a man sweeping the floor nearby. I just smiled at him when he saw me looking, sweeping the pool area in this hot afternoon, I couldn’t help but feeling a bit sorry for him. He continued sweeping and finally he got to the place where I stood. 

I was just about to pack my stuff when he started talking. Turned out he was pretty chatty himself. Telling me that he came from Pakistan, got a job here and has been in this country for almost 3 years now. I just nodded and asked how did he find this country so far and he said it was okay. He continued on telling me about his misfortune of having his arm broken at work a few months back. He went to one of the government hospital and was put on a cast with follow-up appointment in orthopaedic clinic. Sounded like a standard orthopaedic practice for a simple fracture management.

I just nodded trying not to encourage him going on in the conversation but I was wrong, he kept on talking. He wasn’t happy with the service there and subsequently he met a Pakistani doctor in a private hospital. Apparently according to this Pakistani doctor, who he failed to tell me which specialty he practicing in but presumably an orthopaedic surgeon, that Malaysian healthcare is substandard.
I was like substandard compared to which country? Pakistan? He said that doctors here are not as good as those in Pakistan, coming from someone who sweeping floor in a condominium.

Are Malaysian doctors and healthcare that bad that a minimum wage foreign worker could pass that type of judgment on them?
I started to get a bit more interested on the direction of this rambling were heading. I kept quiet and this time I paid attention.
He complained about our discriminatory healthcare policy where non-citizens have to pay more than the locals and he really dislikes the fact that Malaysians have to pay only RM1 for a registration in emergency room and outpatient clinics. He on the other hand had to pay RM50.

Finally when he was done talking, it was time for my response, I said,
“You came to this country looking for a job, and you are not even a professional of extraordinary skills or expertise, nevertheless you are given a job. In Malaysia the healthcare is subsidized for the citizens as it should be, most countries have those benefits to their own people. Not a single country in the world would provide healthcare to foreign nationals for free. You should be lucky that Malaysian healthcare system are sometimes too altruistic for its good, that some foreign workers from Indonesia and Bangladesh who were treated in the government hospitals in fact simply just left without paying a cent. The ward charges, the medications, the ICU care charges, labs and radiology investigations, those don’t come cheap regardless our hospitals continue to provide the care out of humanity. It is not our fault that your own country charged its own citizens such expensive rates, and don’t envy us just because our government somehow managed to deliver subsidized care to its citizens, it is the flaw of your own government. If you don’t think that this country is good enough for you, why did you come here in the first place? Why didn’t you go to UK instead lots of Pakistani there already, or other countries for that matter? I know why, because this country has soft spot for other muslim’s countries and sometimes this policy is too much for its own good. People abuse it. We have the intention to help but you have the nerve to criticize our systems. If you think we are not good enough for your standard, nobody forces you to stay here”. With that I just grabbed my bag and left him.

            I was so annoyed with what happened it is bad enough that many Malaysians these days are openly and blatantly bashing our own country, nothing seems to be good enough or right enough for some of us despite everything good that has been done these past half century, to hear this from a minimum wage foreign worker, that really crosses the line. I really hope that all Malaysians, especially me, would think of the way to move forward together rather criticize everything out of being self-righteous or politically driven. We never know what we got till it slips off our hands and gone forever. 

Post Comment

Tuesday, July 24, 2012

Snap snap


Di pagi hari minggu, jarang dapat tengok langit secerah ni, lebih-lebih lagi jerebu yang melanda KL.

Post Comment

Short and tired Part 2

Percutian singkat kami diteruskan dimulai dengan bangun tidur dengan cepat. Pukul 10 dah bangun. Kenapa bangun awal? Rumah penginapan yang kami menginap tu akan ada org lain yang akan masuk. So terpaksa la bangun lebih awal. Padahal masing-masing tidur dalam pukul 6pagi. So setelah bangun, aku ee dan epul pergi ke gerai makan untuk beli sarapan. Wah ee telah belanja kitaorg semua. Tq ee. 




Setelah selesai bersarapan, masing-masing bersiap untuk check out. Setelah selesai keluar dari rumah penginapan, akan tetapi kitaorg tak ada arah tuju. Setelah berbincang dengan fai (aku naik kereta fai masa itu), dia mencadangkan untuk pergi ke Melaka. Ya dia mencadangkan untuk pergi ke Melaka Wonderland. Taman tema air yang agak baru dibuka untuk orang ramai. Perjalanan diteruskan dengan tiga buah jenis kereta. Setelah sampai kedestinasi, kami membeli tiket lalu masuk. Kadar bayaran untuk dewasa adalah RM30. 

Ok lah, sakan gak la main permainan dalam tu, sampai ada yang sakit sakit badan, penat sakan sebab kena naik bukit, dan paling banyak kitaorg main adalah Kamikaze Slides, ala yang lepas ramai2 tu. Boleh lihat di link tersebut Melaka Wonderland .








Setelah penat bermain sakan disana, apa lagi, perut pun lapar ler, bercadang untuk makan malam terus di umbai, akan tetapi terlalu awal sebab baru pukul 4 ptg. So perjalanan kami diteruskan untuk pergi mengalas perut. Kami singgah warong di tepi jalan aje. So ada yang makan mee kari, kueh cucur udang dan lain-lain.










Selepas selesai makan dan berehat ( tak ada la berehat mana pun, masing-masing muka penat dan mengantuk ada ler ) kami meneruskan perjalan kami untuk ke umbai. Akan tetapi fai yang mengikut dari belakang telah tertinggal. ( aku didalam kereta daus ) kami telah berkumpul di menara taming sari. Ok untuk maklumat semua, melaka memang sesak, dengan jem sana sini. Kami meneruskan perjalanan ke Umbai. Dan sekali lagi, untuk maklumat semua, gerai-gerai di umbai itu sangat ramai orgnya!. Setelah selesai memilih, mengorder dan makan, kami meneruskan perjalanan untuk pulang ke KL. Terbayang betapa jauhnya nak balik KL ( kalau tak penat, rasa dekat aje ). Masing-masing mengikut arah sendiri, dan sampai kedestinasi pada pukul 12 malam. 

Dari apa yang aku perhatikan, percutian singkat ini memang memenatkan, sekurang kurangnya kena tinggal dalam 3hari 2mlm. Ini kerana, bila dah ramai-ramai ni, masing-masing dah nak bercerita, ye le, bukan selalu dapat bercuti beramai-ramai. Apabila diingatkan kembali, seperti biasa, setiap percutian kami akan meninggalkan pelbagai memori untuk dikenang pada hari kemudian.

Post Comment

Wednesday, July 11, 2012

Short and tired Part 1

Percutian yang tak dirancang awal. Rasanya kurang dari seminggu. Contact semua orang dan masing-masing setuju. Berusaha mendapatkan tempat penginapan yang selesa dan murah. Bukan senang sebab percutian ini bukan dirancang awal. Nasib baik adanya link di UPM. So aku dapat menempah satu rumah penginapan di Port Dickson. Port Dickson lagi.. tahun ni dah berapa kali pergi? Rasanya 3 kali dah. Itu aje tempat yang paling dekat untuk kitaorang bersantai bersama-sama. 

Kami berlapan telah merancang untuk bertolak hari jumaat malam. Terbahagi kepada 3 buah kereta. Kereta pertama ialah bersama daus, ted dan muss. Aku drive dari tol sungai besi hingga ke P.D. Kereta lain bertolak lambat sebab ada kerja katanya. Fai, epul dan syah satu kereta dan last sekali ee yang bawak kete sorang-sorang sebab sudah berjanji untuk berkaroake dengan kawan-kawan dia.

Setelah aku drive sampai ke P.D .. menyusullah untuk aku mencari rumah penginapan kami. Sampai ke P.D dalam pukul 2205. Dah la tak tau mana tempatnya, dah cuba cari menggunakan google map, memang tak ada. So berpandukan ingatan aku, sebab aku pernah pergi rasanya masa 10thn lepas. Akhirnya kami dapat jalan masuk ke rumah penginapan itu. Pusat Sains Marin UPM, Port Dickson. Sampai ke guard, buat urusan kemasukkan dan guard tunjuk rumah tersebut. Gelap suasana kawasan tersebut, ted dan muss dah mula kejung. Takut yer.. Aku yang membuka rumah tersebut. Ya sangat sunyi sebab kelilingnya adalah hutan. Best oo.. boleh memekak tak mengganggu sesapa. Masuk kerumah, selesai segala benda seperti bukak lampu, on kan aircon. Rumah tersebut mempunyai ruang tamu termasuk sofa, dapur yang agak luas, 3 bilik dan dua bilik air. 




Selepas check rumah, kami berempat keluar untuk makan. Nasib baik kedai makan sangat dekat. Setelah makan, fai sekereta sampai ke kawasan kedai makan. Setelah selesai makan, kami pulang kembali kerumah penginapan kami. Wah baru lah kecuh kawasan rumah itu, kalau tak kejung aje si ted dan muss. Tah apa yang diaorg seramkan. Setelah selesai memungkah barang, kami semua bersedia untuk ke pekan P.D dan ke teluk kemang. Dan siap-siap tukar pakaian masing-masing. Sementara menunggu tibanya ee, kitaorg pergi singgah ke karaoke. Idol karaoke katanya. Setelah ee sampai, kitaorg pergi la ke teluk kemang untuk mandi laut. Di ingatkan sekali lagi, kitaorang mandi laut pada pukul 2 pagi. Hahaha, gile... seronok lah mandi pagi2 macam ni. Tak ada orang dan sangat terkejut apabila tengok air sangat jernih, air pasang kan.. Setelah selesai mandi laut tak ingat, sampai pukul 430 kut, masing-masing lapar dan mahu makan di Mc Donald's di bandar P.D. Siap makan breakfast McD lagi. Lepak, borak-borak sampai pukul 540, so masing-masing dah mengantuk, kami pun pulang ke rumah penginapan. Tak cakap banyak, masing-masing ketiduran pada pukul 6pagi..


Gambar-gambar rumah penginapan..




Post Comment